J. Akker
Al in 1645 woonden er in Leeuwarden Joden, afkomstig uit Emden en het Duitse Oost-Friesland. In het begin van de 18e eeuw deed een klein gebouwtje dienst als synagoge.
J. Akker
De eerste vermelding van Joden in Zeeland is in een besluit van 1397 van Hertog Albrecht van Beieren waarin hen verboden wordt om in Middelburg hun bedrijf uit te oefenen.
Joop Akker
Van alle zaken die de leden van Hadderech na de oorlog heeft samengebonden, is de staat Israël misschien wel de belangrijkste. In dit artikel beperk ik me tot de jaren na 1970, toen ik in de vereniging kwam.
Joop Akker
Onbekend met het feit dat er in Nederland al een vereniging van Joodse christenen is, de NVJC, richt een aantal jongeren op 11 december 1945 de vereniging Hadderech op. Een jaar later verschijnt het eerste nummer van het maandblad.
Joop Akker
Zoals vrome Joden bidden met het gezicht gekeerd naar Jeruzalem, zo is het land Israël ook in onze kleine vereniging een belangrijk oriëntatiepunt. Het officiële begin is zelfs aanwijsbaar: de algemene ledenvergadering van 13 november 1933.
Joop Akker
De Tweede Wereldoorlog heeft Joden en vele anderen niet alleen tot slachtoffer gemaakt, maar regelmatig ook tot helden. Dat geldt evenzeer voor Joodse christenen.
Joop Akker
Thea Ornsteins terugtreden als voorzitter leek ons een goed moment om eens een blik te werpen op haar Messiaans-Joodse stamboom. We beginnen op 20 december 1867, de dag waarop Josef Ornstein en Mina Marcusohn verblijd worden met de geboorte van een zoon, die ze Gottlieb noemen.
Joop Akker
Rabbijn Salomon Duijtsch (1734-1795) was een van de vele Joden voor wie Jesaja 53 een eyeopener was. In zijn autobiografie ‘De wonderlijke leiding Gods’ vertelt de rabbijn hoe hij, toen hij nog in Hongarije woonde, eens in gebed verzonken was en een stem hoorde die hem vertelde dat al zijn goede werken hem niet hielpen, “maar u moet komen tot de gekruisigde Christus”. Duijtsch maakt vervolgens een reis door Europa in de hoop te ontdekken wie deze gekruisigde Christus is.
Simeon Klompmaker
Mijn oma was elf jaar toen de oorlog uitbrak en net als Anne Frank groeide ze op in Amsterdam. Haar naam was Victorina Roosje Jacobs en ze was een kleindochter van Abraham en Esther de Lange-Cracau, een familie uit Elburg. Haar andere opa was Victor Jacobs, een neef van Aletta Jacobs.
Lini Akker-de Leeuw
Ik werd geboren in Winterswijk in 1918. Vanwege mijn Joods-zijn moest ik in 1942 onderduiken. Mijn eerste adres was in Winterswijk. Daar moest ik na een paar maanden weg omdat de mensen me niet langer durfden te houden.
Pagina 1 van 4