Maandblad

Joop Akker
Van alle zaken die de leden van Hadderech na de oorlog heeft samengebonden, is de staat Israël misschien wel de belangrijkste. In dit artikel beperk ik me tot de jaren na 1970, toen ik in de vereniging kwam.
- Gegevens
- Hits: 94

Joop Akker
Onbekend met het feit dat er in Nederland al een vereniging van Joodse christenen is, de NVJC, richt een aantal jongeren op 11 december 1945 de vereniging Hadderech op. Een jaar later verschijnt het eerste nummer van het maandblad.
- Gegevens
- Hits: 151

Joop Akker
Zoals vrome Joden bidden met het gezicht gekeerd naar Jeruzalem, zo is het land Israël ook in onze kleine vereniging een belangrijk oriëntatiepunt. Het officiële begin is zelfs aanwijsbaar: de algemene ledenvergadering van 13 november 1933.
- Gegevens
- Hits: 189

Joop Akker
De Tweede Wereldoorlog heeft Joden en vele anderen niet alleen tot slachtoffer gemaakt, maar regelmatig ook tot helden. Dat geldt evenzeer voor Joodse christenen.
- Gegevens
- Hits: 142

Joop Akker
Thea Ornsteins terugtreden als voorzitter leek ons een goed moment om eens een blik te werpen op haar Messiaans-Joodse stamboom. We beginnen op 20 december 1867, de dag waarop Josef Ornstein en Mina Marcusohn verblijd worden met de geboorte van een zoon, die ze Gottlieb noemen.
- Gegevens
- Hits: 321

Joop Akker
Rabbijn Salomon Duijtsch (1734-1795) was een van de vele Joden voor wie Jesaja 53 een eyeopener was. In zijn autobiografie ‘De wonderlijke leiding Gods’ vertelt de rabbijn hoe hij, toen hij nog in Hongarije woonde, eens in gebed verzonken was en een stem hoorde die hem vertelde dat al zijn goede werken hem niet hielpen, “maar u moet komen tot de gekruisigde Christus”. Duijtsch maakt vervolgens een reis door Europa in de hoop te ontdekken wie deze gekruisigde Christus is.
- Gegevens
- Hits: 484

Simeon Klompmaker
Mijn oma was elf jaar toen de oorlog uitbrak en net als Anne Frank groeide ze op in Amsterdam. Haar naam was Victorina Roosje Jacobs en ze was een kleindochter van Abraham en Esther de Lange-Cracau, een familie uit Elburg. Haar andere opa was Victor Jacobs, een neef van Aletta Jacobs.
- Gegevens
- Hits: 415

Lini Akker-de Leeuw
Ik werd geboren in Winterswijk in 1918. Vanwege mijn Joods-zijn moest ik in 1942 onderduiken. Mijn eerste adres was in Winterswijk. Daar moest ik na een paar maanden weg omdat de mensen me niet langer durfden te houden.
- Gegevens
- Hits: 390

Dr. Jan Slomp
Op vrijdag 25 september 2020 overhandigde ik de werkbijbel van mijn vader, ds. Frits Slomp, aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. De directie van het museum had mij gevraagd of de Bijbel van mijn vader nog bestond en zo ja of die dan in het museum mocht komen liggen. Maar al te graag gaf ik deze Bijbel aan het museum. Er staan geen eigen kanttekeningen in dit exemplaar. Ds. Slomp streepte nooit in boeken, laat staan in een heilig boek als de Bijbel.
- Gegevens
- Hits: 468

Terry Brooks
De bevolking van Nieuw-Zeeland is iets meer dan 5 miljoen groot en naar schatting zijn er ongeveer 5.000 Joodse mensen. Bovendien zijn er waarschijnlijk veel mensen met een Joodse afkomst, die zich alleen niet Joods voelen. Er zijn reform, progressieve en orthodoxe synagogen in enkele van de belangrijkste centra.
- Gegevens
- Hits: 796