Maandblad

Barbara Sofer
Al 18 jaar noteert Barbara Sofer in de Jerusalem Post uit het nieuws van het afgelopen jaar redenen waarom ze van Israël houdt.
- Gegevens
- Hits: 253

Barbara Sofer
Voor de achttiende keer in successie publiceert Barbara Sofer in de Jerusalem Post redenen waarom ze van Israël houdt (red.).
- Gegevens
- Hits: 224

De geometrische tekening van twee gelijkzijdige driehoeken, de een het spiegelbeeld van de ander, is sinds duizenden jaren bekend bij veel volken en in veel landen. De specifiek Joodse oorsprong is onbekend. De naam Magen David - schild van David - komt voor het eerst in de Hebreeuwse literatuur voor in de twaalfde eeuw, toen het gebruikt werd door de Karaiet Jehoeda ben Elia Hadassi.
- Gegevens
- Hits: 282

Hij is geboren in Jeruzalem, uit Joodse ouders die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël vertrokken. Deze kwamen tot geloof in Jesjoea in Israël. Veertien jaar is hij nu directeur van het Israëlisch Bijbelgenootschap. We maken kennis met Victor Kalisher.
- Gegevens
- Hits: 558

Rami Dabbas
Als Arabische activist en schrijver roep ik de Arabische wereld op om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Mijn volk begrijpt niet dat Israël eigenlijk onze vriend is. Net als het niet begrijpt dat als wij het voorbeeld van de Joodse staat zouden volgen, wij ook welvarend zouden kunnen worden, zoals Amerika en Europa.
- Gegevens
- Hits: 975

Joop Akker
“Het Zionisme heeft een tweeledige opgave: het moet Palestina voor het Joodse volk veroveren en het moet het Joodse volk voor Palestina winnen. Deze laatste opgave lijkt me veel belangrijker dan de eerste.” Dat waren in 1898 de woorden van Dr. Max Nordau die een jaar eerder samen met Theodor Herzl de World Zionist Organisation had
- Gegevens
- Hits: 1353

Asaf Pelled
Natuurlijk is een Messiaanse Jood een Zionist. Het feit dat onze God en Vader zich herhaaldelijk voorstelt als Israëls God en het feit dat Jezus herhaaldelijk als Messias van Israël geïdentificeerd wordt, is voldoende reden voor ons - Joodse en niet-Joodse volgelingen van Jezus – om met het volk verbonden te zijn.
Hij is trouw aan Zijn verbond met het volk en heeft aan dat volk het land beloofd. Daarom kan onze houding in geen geval als oprechte verbondenheid gelden, als het zich alleen uitstrekt tot het volk, en zijn verbondenheid met het land miskent.
Naast al het Bijbels bewijs, wordt hiermee de les van de geschiedenis genegeerd. De afgelopen 2000 jaar leren ons:
- Gegevens
- Hits: 1689

Joop Akker
De staat Israël spreekt mij van God. Net zoals voor David in psalm 19 de hemelen Gods eer verkondigen. Dat er na 2000 jaar nog Joden bestaan, is al een wonder en het is even verwonderlijk dat het volk wéér en nóg een eigen staat heeft, ondanks alle pogingen de afgelopen 70 jaar deze te vernietigen. Het Hebreeuws is weer spreektaal geworden, oude Bijbelse steden zijn herbouwd en woestijnen zijn groen geworden: evenzovele wonderen. Ook in de onweerstaanbare aandrang die zoveel Joden overal ter wereld hebben gevoeld en nog voelen om de reis naar het beloofde land te maken, kan ik niet anders dan Gods hand zien.
- Gegevens
- Hits: 1298

Barbara Sofer
Barbara Sofer is hoofd PR en communicatie van het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem.
Daarnaast schrijft ze columns voor de Jerusalem Post en romans en is ze een veelgevraagd spreker in Israël en Amerika. Jaarlijks publiceert ze ter gelegenheid van Onafhankelijksdag nieuwe redenen om van Israël te houden:
» Een Israëlische tafelrobot die eenzame ouderen gezelschap houdt en hen herinnert aan hun pillen en oefeningen.
» Drones met sensoren die boeren nauwkeurig de kleur van hun planten doorgeven.
» ....
- Gegevens
- Hits: 1688

Ds. A.M.J. Rottenberg
Voorop wil ik stellen dat ik absoluut ten volle geloof in de letterlijke vervulling van Gods beloften aan het zaad van Abraham, dat wij te bestemder tijd het ganse heilige land ten erfdeel zullen ontvangen. Deze belofte moet worden vervuld. Maar ik geloof, dat ook wedergeboren heidenen, uit kracht van hun vereniging met Christus bij Israël ingelijfd, behoren tot dat zaad, aan hetwelk de belofte van het heilige land is toegezegd.Ik geloof ook dat de ure komt,
- Gegevens
- Hits: 2479

Itzhak Rabihiya
Evangelische christenen en Israël
De invloed van evangelische christenen op het Midden-Oostenbeleid van president Trump kan niet gemakkelijk overdreven worden. De steun van de evangelisch-christelijke gemeenschap heeft Israël altijd geholpen.
- Gegevens
- Hits: 1874

Onlangs kondigde de Amerikaanse president aan dat de VS binnenkort met een nieuw vredesplan komt dat een einde moet maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Maar is vrede met de Palestijnen wel een reële optie? Likoed Nederland zette een aantal feiten op een rijtje die niet tot optimisme stemmen.
- Gegevens
- Hits: 1987

Onze Vader in de hemel, rotsvaste steun en verlosser van Israël, zegen de Medienat Israël, de staat Israël, het ontluikend begin van onze verlossing. Neem haar onder Uw liefderijke beschutting en spreid Uw beschermende vrede erover uit. Zend Uw licht en Uw waarheid aan hen die er aan het hoofd staan, zijn ministers en adviseurs en leid hen door goede raad die van U komt. Maak sterk de verdedigingsmachten van ons heilig land. O God, verschaf hun hulp en bekroon hen met de lauwerkrans der overwinning. Geef vrede in het land en voortdurende vreugde voor zijn bewoners.
- Gegevens
- Hits: 2195

Diny Beijersbergen-Groot
- Jeruzalem, o stad van lijden,
- Gegevens
- Hits: 1415

Barbara Sofer
Vijftien jaar lang verzamelde de Israëlische Jerusalem Post-columniste Barbara Sofer redenen om van Israël te houden die vervolgens ter gelegenheid van Israëls Onafhankelijkheidsdag gepubliceerd werden. Hieronder een bloemlezing.
- Wie zegt dat wij Israëli’s niet traditioneel zijn? We consumeren 1600 ton honing en 15.000 ton appels per jaar op Rosh Hasjana.
- Drieënzeventig procent van ons vast op Jom Kippoer.
- Gegevens
- Hits: 1422

Joop Akker
Op de agenda van de onlangs gehouden algemene ledenvergadering van Hadderech stond ook een lezing van Dr. Matthijs de Blois (1953) van de Utrechtse universiteit, gespecialiseerd in het internationale recht en schrijver van ‘Israël: een staat ter discussie’.
Het bestuur van Hadderech had Dr. de Blois gevraagd om in Jip en Janneke-taal eens uit te leggen of Israël het internationale recht schendt, zoals we alom horen. Zijn de nederzettingen illegaal? Had Israël wel het recht Oost-Jeruzalem te annexeren in 1980? En hoe zit het nu met dat veiligheidshek? Op al deze vragen kregen de aanwezigen wel zeer deskundige antwoorden.
- Gegevens
- Hits: 3183

The Jerusalem Post
De ontkenning van de band tussen het Joodse volk en de tempelberg kent een lange geschiedenis, met als recent dieptepunt de Palestijnse opstand na het plaatsen door Israël van veiligheidspoortjes op de tempelberg. En vorig jaar nog nam de Unesco een resolutie aan met deze strekking. Hierop verzuchtte premier Netanyahu: “Wat volgt? De ontkenning van de relatie tussen Batman en Robin of tussen Rock en Roll?”
- Gegevens
- Hits: 3526

rabbijn Tuly Weisz
In de week van 29 augustus werd de 120ste verjaardag van het eerste Zionistische Congres in het Zwitserse Bazel herdacht. Dit congres zette de vestiging van een Joodse staat in beweging en adopteerde het Hatikvah als zijn volkslied. Meer dan 200 afgevaardigde Joodse leiders uit heel Europa en het verre Palestina en de VS namen deel aan het congres dat op 29 augustus 1897 begon. Er is tot nu toe weinig aandacht gegeven aan het handjevol niet-Joodse gasten dat door Theodor Herzl uitgenodigd was voor het congres in Bazel. Hoewel hun geen stemrecht verleend was, waren er tien christenen als gasten uitgenodigd voor het Eerste Zionistische Congres. Twee andere gasten waren de meest vooraanstaande leden van de christelijke delegatie: William Hechler en Henri Dunant.
- Gegevens
- Hits: 3518

In het Nieuw Israëlitisch Weekblad van 11 augustus 1967 stond een interview van Harry van den Bergh met rabbi generaal Shlomo Goren in het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv.
Goren stond bekend om de moed waarmee hij de Israëlische troepen vergezelde naar het front. Van achter de frontlinies haalde hij de doden op om hen te begraven. Hij leidde ook de troepen die de Westelijke Muur tijdens de zesdaagse oorlog bevrijdden en blies bij die gelegenheid de sjofar.
Kunt u onder woorden brengen hoe u zich voelde toen u de sjofar blies en hoe de sfeer was bij de muur?
Ik beschouw het als het grootste voorrecht in mijn leven dat ik de eerste jood was die weer de heiligste plaats van het Joodse volk kon betreden.Ik blies de traditionele sjofar die wij moeten blazen als we oorlog voeren en die de verlossing van het Joodse volk zal aankondigen.
- Gegevens
- Hits: 2810

Redactie
Daar het dit jaar vijftig jaar geleden is dat Israël de zesdaagse oorlog voerde, willen we daar ook in ons blad aandacht aan besteden. We zochten in de Hadderechs van 1967 wat reacties op van mensen met verschillende achtergronden, uiteraard te beginnen in Israël. Het is een kort overzicht om het geheugen zo nodig wat op te frissen en weer even terug te gaan naar die heel bijzondere en spannende tijd met de ongelofelijke wondere afloop.
- Gegevens
- Hits: 3054