Michelle Mendeluk

Buenos Aires: Daniel Silicaro zingt hardop voor de chanoekia (Chanoeka-kandelaar), samen met zijn vrouw en zeven Israëli's die een paar maanden eerder hun dienstplicht hebben beëindigd en op rondreis zijn door Argentinië.

Silicaro ontmoette hen een dag eerder in de straten van Buenos Aires, tijdens de viering van de overwinning van Argentinië op het WK. Ze waren net zo opgewonden als de Argentijnen en vierden ze alsof ze zelf het WK hadden gewonnen. Silicaro nodigde hen uit om de chanoekia bij hem thuis aan te steken.

Joden in Argentinië ondergingen het WK-toernooi op verschillende manieren. Velen kwamen samen in familieverband en beleefden het intens. Maar er deed zich een onverwacht probleem voor toen twee wedstrijden op Sjabbat zouden worden gespeeld.
Moises bijvoorbeeld had naar elke wedstrijd gekeken, maar niet op Sjabbat: “Ik was ervan overtuigd dat het WK niet op kan tegen het belang van Sjabbat. Ik liet dus mijn tv uit. Mijn geloof in de Thora is onbreekbaar.” Eén wedstrijd werd vroeg op een doordeweekse ochtend gespeeld. Dat is de reden waarom sommige Joden eerder dan normaal de wekker hadden gezet om te bidden, zodat ze de wedstrijd konden zien zonder sjacharit - het dagelijkse ochtendgebed - te missen.
Axel, ook een meelevende Jood en een voetbalfan, die activiteiten voor tieners organiseert in een synagoge: “Tijdens beide wedstrijden die op Sjabbat werden gespeeld, waren de tienerjongens en ik zenuwachtig. Maar we wisten allemaal dat Sjabbat niet onderhandelbaar is. We bleven op de hoogte van het verloop van de wedstrijd door te luisteren naar het geschreeuw op straat. Het WK is niet waar het om gaat in het leven. Thora-studie is belangrijker dan een voetbalwedstrijd.”

Op dezelfde dag dat de spelers hun overwinning zouden vieren in het centrum van Buenos Aires, organiseerde Chabad een groot Chanoeka-evenement. Er waren miljoenen op straat, dus het leek onmogelijk voor de Joodse gemeenschap om ernaar toe te gaan. Maar met de hulp van de ‘hand van God’ besloot de regering om veiligheidsredenen dat de spelers niet over de weg zouden gaan maar met helikopters over de stad zouden vliegen. Kort daarna waren de straten weer leeg en kon de gemeenschap nog net op tijd zijn voor het Chabad-evenement. “Opnieuw een Chanoekawonder”, aldus rabbijnTzvi Grunblatt, hoofd van Chabad in Argentinië.

Bron: Jerusalem Post

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van januari 2023