Joop Akker

Een kleine 200 personen verspreid wonend over de hele wereld zaten op 14 oktober achter hun computers, in afwachting van de opening van de eerste internet-bijeenkomst van Yachad BeYeshua. Deze werd gepresenteerd door twee jonge mensen, de Canadese Amanda Achtmann (rooms-katholiek) en de Amerikaan Jason Moraff (lid van een Messiaanse gemeente). Jason verrichtte de aftrap.

 “Welkom vrienden, bij het eerste openbare webinar van Yachad BeYeshua (samen in Jezus). Yachad BeYeshua is een nieuwe internationale gemeenschap van Joodse volgelingen van Jezus die deel uitmaken van verschillende Joodse en christelijke kerkgenootschappen. Sommigen beschouwen zichzelf als Messiaanse Joden, anderen als Joodse christenen, weer anderen als Hebreeuwse katholieken, of zijn aangesloten bij (oosters) orthodoxe kerken. Wat ons bindt is onze liefde voor Jezus, liefde voor onze Joodse broeders en zusters, het volk Israël, en liefde voor het lichaam van de Messias. Ons doel is het verenigen van Joodse volgelingen van Jezus in een liefdevolle gemeenschap, als een getuige van Gods trouw aan Israël en de Kerk.”

Vervolgens namen Mark Kinzer en Antoine Levy ons mee naar hun eerste ontmoeting in 2008, een vriendschap op het eerste gezicht, en hun initiatief tot de oprichting van de Helsinki Consultation in 2011 en Yachad BeYeshua in 2018.

Debbie Herbeck vertelde hoe zij ontdekt had dat Jesjoea de Messias is. Ze groeide op te midden van de Joden van Chigago, zonder enige kennis van het christendom, of van Jesjoea. In haar studententijd werd ze door een christelijke mede-studente uitgenodigd voor een Hollywood-film over het leven van de Messias. Het was toen dat zij er met een schok achter kwam dat hij Joods was. “Al kijkend, voelde ik me aangetrokken tot Jezus. - Dit is iets dat alleen God kan bewerkstelligen. - Ik voelde me aangetrokken tot zijn Joods-zijn, tot zijn karakter en tot de manier waarop hij van mensen hield.”

Tijdens het vragenkwartiertje vroeg een luisteraar naar het verschil tussen Yachad BeYeshua en de International Messianic Jewish Alliance. Mark Kinzer legde uit dat, waar de IMJA zich richt op Messiaanse Joden binnen de zgn. Messiaanse beweging, Yachad BeYeshua er is voor álle Joodse volgelingen van de Messias.

Het volgende webinar staat gepland voor 18 november. Richard Harvey wil dan iets vertellen over de rijke geschiedenis van de International Hebrew Christian (Messianic Jewish) Alliance. Degenen die aan het eerste webinar deelnamen, krijgen automatisch bericht. Nieuwe belangstellenden kunnen een mail sturen naar David Klein (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), met het verzoek om uitgenodigd te worden.

 

Zie ook Yachad BeYeshua website.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van november 2020