Na 7 oktober vorig jaar is de wereld er voor Joden niet veiliger op geworden. Dat geldt helaas ook regelmatig voor degenen die lid zijn van een christelijke gemeenschap.

Te vaak wordt de blik van voorgangers en kerkleden vertroebeld door een onbijbelse theologie en een blindvaren op wat de reguliere nieuwsbronnen te melden hebben over het Midden-Oosten.
Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. Eén daarvan is de hartverwarmende toenadering tussen Joden en christenen met een heldere blik. We gingen in gesprek met één van hen, Nathanaël, lid van een PKN-gemeente in Amersfoort. Nathanaël heeft zich het afgelopen jaar op een bijzondere manier ingezet voor Israël en het Joodse volk (red.).

Wat heb je het afgelopen jaar voor Israël mogen doen?

“Na 7/10 voelde ik me zoals velen machteloos. Wat kon ik doen? Ik wilde helpen in Israël. Via een messiaanse organisatie kon ik de eerste week van december naar Israël toe. We hebben in die week meegeholpen aan diverse hulpprojecten, zoals het inpakken van hulppakketten voor gezinnen die het nu zwaar hebben, het plukken van fruit in Sderot, het schilderen van huizen in een kibboets waar geëvacueerden worden opgevangen, het organiseren van een ‘funday’ voor kinderen die al weken niet naar school konden en het planten van bomen als monument voor gevallen slachtoffers.
Ook hebben we toen kibboets Be’eri bezocht en daar gesproken met een overlevende. Wat me bijblijft is dat zij mij vertelde dat juist de kibboetsiem waar mensen van ‘de linkse kerk’ woonden, mensen die samenleven met de Palestijnen voor ogen hadden, op 7/10 het slachtoffer werden van Hamas. Zij was hier daarna in één keer van ‘genezen’.
In januari ben ik teruggegaan met dezelfde organisatie. Ik heb toen twee weken gewerkt op één van de aangevallen kibboetsiem op de grens met Gaza. Deze kibboets was geëvacueerd en werd draaiende gehouden door een aantal bewoners die daar achtergebleven waren, samen met de IDF. Ik heb die twee weken meegedraaid en daar diverse werkzaamheden gedaan.
Het was heel fijn om iets te kunnen betekenen voor Israël na 7/10. Naast het praktische was men vooral dankbaar voor onze aanwezigheid. Die dankbaarheid was zo overweldigend. Ik had er nog wel langer willen blijven.”

Wat was je motief om dit te doen?

"Ik ben vanuit een christelijke achtergrond opgevoed met liefde voor Israël en het Joodse volk. Het volk Israël is Gods oogappel en als Israël belangrijk is voor God dan voel ik dit als christen ook. Naast het religieuze ben ik ook opgevoed met de verhalen over de holocaust en Jodenhaat. Ook vanuit dit perspectief had ik het gevoel dat ik niet stil kon blijven zitten.”

Met welke organisatie ben je geweest?

“De organisatie heet FIRM, zit in Jeruzalem en heeft een groot Amerikaans-christelijk netwerk achter zich. Met dat voornamelijk Amerikaanse geld worden tientallen messiaanse projecten in Israël gesteund. Sinds 7/10 steunt FIRM ook veel activiteiten die te maken hebben met opvang van geëvacueerden e.d..
Mocht je het op je hart hebben om daar te helpen, twijfel dan niet. Het is echt de moeite waard. Er zijn verschillende organisaties die dergelijke reizen aanbieden.”

Solidariteitswandeling

Nathanaël: “Wat kun je doen in je eigen stad als je ziet dat sinds 7/10 het antisemitisme toeneemt? Als drie Amersfoortse christenen begonnen we op donderdagavond met een wekelijkse gebedswandeling vanaf het stadhuis, via de Sint-Joriskerk in de binnenstad, naar de plaatselijke synagoge. Inmiddels lopen wekelijks zo’n 20-30 mensen met ons mee. We beginnen de wandeling met gebed voor Israël, Joden wereldwijd, Joden in Nederland en de Joodse gemeenschap in Amersfoort. Sommige deelnemers wandelen al biddend naar de synagoge, anderen brengen elkaar op de hoogte van het laatste nieuws uit Israël. Bij de synagoge lezen we samen Psalm 121. De deelnemers bestaan voornamelijk uit christenen en enkele leden van de Joodse gemeenschap. We horen van de laatstgenoemden dat de Joodse gemeenschap onze wandeling en ons gebed zeer waardeert. Ook een keer meelopen? Locatie: Stadhuisplein Amersfoort, elke donderdag om 19.30 uur.
Interesse om een dergelijke wandeling te starten in jouw dorp of stad? We hebben een flyer ontwikkeld met wat tips en tricks. Mail naar solidariteitsloop033 @ gmail.com

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van oktober 2024