Joop Akker

Op 21 maart was er een gebedsbijeenkomst bij de Westelijke muur, uniek in de recente Joodse geschiedenis. Uniek omdat Joden wereldwijd waren opgeroepen om via een liveverbinding mee te bidden voor de vrijlating van de gegijzelden, voor de soldaten en voor de eenheid van het Joodse volk.

Het orthodox-joodse Aish had het gebedsuur belegd.
Het was die dag de jaarlijkse vastendag van Esther. Toen, net als vandaag, werd er vanuit Perzië, het huidige Iran, opgeroepen om Joden te doden. Maar Esther riep op tot gebed.

Bijzonder was ook dat dit uur orthodoxe en seculiere Joden bijeenbracht. De eerstgenoemden deelden kaartjes uit met Jeremia 31:17 “Er is hoop, uw zonen zullen terugkeren naar hun gebied”. Op elk kaartje stond de naam van een gegijzelde, vaak niet-religieus. Aish-rabbijn Etiel Goldwicht stelde dat deze dag tot doel had om alle Joden te verenigen “tot één volk, tot één gebed tot onze ene God, zodat we dit allemaal achter ons kunnen laten en we een prachtige wereld zullen zien en samen in zullen leven.”

Voorafgaand aan het gebed werden diverse familieleden van gegijzelden geïnterviewd. Een oom van de ontvoerde soldaat Omer Neutra antwoordde op de vraag waar hij en Omers ouders hun kracht vandaan halen: “We hebben een sterk geloof in HaShem (de Naam) en dat alles wat gebeurt ten goede is. Na 7 oktober hebben we niets meer gehoord maar we weten dat hij nog leeft en terugkomt. Daar bidden we om.”

אמונה


Iets vergelijkbaars zeiden de ouders van Hersh Goldberg, 23 jaar, ontvoerd tijdens het muziekfestival: “We zijn zo blij een sterke אמונה (emoenah, geloofsvertrouwen) te hebben. We zeggen de hele dag psalmen, en er zijn letterlijk miljoenen mensen die dagelijks meebidden en ons cadeaus sturen, en dat zijn niet alleen Joodse mensen.” Voor zijn ontvoering werkte Hersh aan een voetbalproject om Israëlische en Palestijnse kinderen samen te brengen.
Ook geïnterviewd werd Shai Graucer, een jonge chassidische rabbijn, die soldaten en evacuees helpt met voedsel, wasmachines en kleding, maar ook met gebedsriemen en Joods-religieuze boeken. Op een filmpje was Shai te zien op een legerbasis, omringd door soldaten. Gezamenlijk riepen ze in het Hebreeuws Psalm 118 vers 25: “Och Heere, red toch! Och Heere, geef toch succes!" Iets verderop staan de woorden “gezegend hij die komt in de naam van de Heere” …

Bron: YouTubekanaal van Aish Global Hour of Jewish Unity

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van april 2024