Bassem Eid werd in 1958 geboren in de Joodse wijk van de door Jordanië geregeerde oude stad van Jeruzalem. In 1966 evacueerde de Jordaanse regering meer dan 500 Palestijnse families, waaronder Eids familie, en verplaatste hen naar het vluchtelingenkamp Shuafat van de UNRWA. Hij bracht vele jaren door in dit vluchtelingenkamp.

Eid woont nu weer in Oost-Jeruzalem en werkt als politiek analist voor de Israëlische tv en radio en spreekt op universiteitscampussen. Zijn onderzoek richt zich op dit moment op de mensenrechtenschendingen door de Palestijnse Autoriteit. In 2016 werd hij voorzitter van het Center for Near East Policy Research. Eid zei in 2023 tegen de National Post dat hij een tweestatenoplossing niet langer als een mogelijkheid ziet en dat hij gelooft dat Israël de Westelijke Jordaanoever de komende 20-30 jaar zal annexeren. In januari 2024 bekritiseerde Eid de Palestijnse leiders omdat ze sinds het begin van de 20e eeuw elk aanbod van een staat hebben afgewezen en zich consequent tegen vrede hebben verzet. Eid is een criticus van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-beweging. In 2021 klaagde hij Ben & Jerry’s aan voor het stopzetten van de verkoop van hun ijs in de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en Gush Etzion.

Uitspraken van Eid op X

Op X twitterde Eid over Israëls oorlog tegen Hamas o.a.:

  • 11 febr. Gaza is een ramp - maar de enige die er schuld aan heeft is Hamas. Hamas is deze oorlog begonnen door op barbaarse wijze 1200 Israëli's te vermoorden en 253 gijzelaars te nemen. Het gebruikt Gazaanse burgers als menselijk schild en steelt humanitaire hulp in plaats van de gijzelaars te bevrijden en zich over te geven.
  • 28 jan. Israël heeft consequent oprechte pogingen ondernomen om vrede te bereiken maar werd door de Palestijnen alleen maar geconfronteerd met afwijzing, verraad en bloedig geweld. Dit patroon van weigering is het echte obstakel voor vrede.
  • 25 jan. Hamas mishandelt ook mannen, vrouwen, kinderen en ouderen in naam van haar jihadistische oorlog tegen Israël. IDF-troepen ontdekte een 75 jaar oude Gazaanse vrouw die met handboeien was vastgebonden aan haar bed, al twee dagen. Ze was uitgedroogd en verkeerde in slechte gezondheid. De IDF-soldaten gaven haar medische behandeling. Ze vertelde hen dat haar familie haar had achtergelaten en dat Hamasleden haar aan het bed hadden vastgebonden en haar hadden verteld dat ze moest zeggen dat de IDF het had gedaan.
  • 17 nov. Ik heb mijn angst geuit over Palestijnse jongeren die gecorrumpeerd en geïndoctrineerd worden in een cultuur van geweld. Nu lijkt het erop dat die cultuur zich verspreidt naar het Westen, met afdelingen van Students for Justice in Palestine op universiteitscampussen, die rabiaat antisemitisme promoten en geweld goedkeuren en jongeren die Osama Bin Laden verheerlijken op TikTok. Instellingen die deze idealen promoten moeten over de hele wereld worden afgeschaft wil er enige hoop zijn voor een komende generatie die vrede en welvaart omarmt.
  • 31 okt. Als Palestijn wil ik @MettaWorld37 bedanken voor het spreken van de waarheid. “Als je Palestijnen wilt helpen, is de beste manier om hen te steunen: Gaza bevrijden van Hamas. Alleen dan hebben we een kans op vrede.”
  • 21 okt. Israël gebruikt zijn wapens om zijn burgers te beschermen. Hamas gebruikt zijn burgers om zijn wapens te beschermen.

Bronnen: Twitter (X) Wikipedia

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van maart 2024