Raviv Oz van de (voorheen Collectieve) Israël Actie, Keren
Hayesod, stuurde ons het verslag over het jaar 2021 van SELAH, het Israëlische noodhulpfonds: “Met dank aan Hadderech voor al jullie steun!”
Inleiding
De inwoners van Zuid-Israël, die al bijna 20 jaar vanuit Gaza worden aangevallen of bedreigd, leven in een noodtoestand. Bij een hele generatie jongvolwassenen hebben dag en nacht loeiende noodsirenes, racen naar schuilkelders, valse alarmen, raketregens en voltreffers een onuitwisbaar stempel op hun leven gedrukt. Duizenden bewoners hebben lichamelijk letsel en emotionele trauma's opgelopen. De kinderen en jongeren in de regio – vatbaarder voor geestelijk letsel vanwege de aanhoudende noodtoestand – zijn in het bijzonder getroffen.
Op 10 mei 2021 vuurden terroristen in Gaza raketten af op Israël tijdens de viering van de Jeruzalemdag. In de loop van 11 dagen en nachten voerden Gaza-terroristen een aanval uit met een spervuur van in totaal 4.360 raketten en mortiergranaten, waarbij ze Israëlische mannen, vrouwen en kinderen terroriseerden en eigendommen vernielden in de zuidelijke regio en in grote centrale steden zoals Tel Aviv, Rishon Letsion en Cholon. Tragisch genoeg resulteerde dit in de dood van tien Israëlische burgers, drie buitenlanders en een IDF-soldaat. Bijna 1.000 Israëli's werden door eerstehulpverleners behandeld voor lichamelijk letsel en emotionele trauma's. De vijandelijkheden omvatten ook gewelddadige rellen en fysieke aanvallen op Israëli's in verschillende steden.
Crowdfunding-campagne
Toen Israëlische bevolkingscentra werden aangevallen, startte Keren Hayesod een crowdfunding-campagne die meer dan 1,3 miljoen euro opbracht.
De steun van Keren Hayesod aan het Fonds voor Slachtoffers van Terreur (SELAH) was voornamelijk gericht op het beschikbaar stellen van essentiële geestelijke gezondheidsbehandelingen voor jonge kinderen die getraumatiseerd zijn door de aanhoudende vijandelijkheden in het zuiden van het land.
Jongeren, met de juiste behandeling en ondersteuning vanuit de geestelijke gezondheidszorg, hebben over het algemeen meer kans om hun trauma te boven te komen dan volwassenen. Voor honderden kinderen uit gezinnen met een laag inkomen in de zuidelijke regio die slechts gedeeltelijk of helemaal geen zorg hebben gekregen, hebben het Joods Agentschap en Keren Hayesod zich het ambitieuze doel gesteld dat geen enkel kind hulp zou worden geweigerd wegens een gebrek aan financiële middelen. Hun zorg wordt gesubsidieerd via Resilience Grants, veerkrachttoelagen. Deze worden ofwel rechtstreeks aan gezinnen gegeven, óf aan ‘veerkrachtcentra’ die behandelingen bieden, óf aan lokale maatschappelijke organisaties die deze faciliteren.
Israël kent geen uitgebreide geestelijke gezondheidszorg en tegemoetkomingen voor langdurige zorg. Het overbelaste en ondergebudgetteerde stelsel voor geestelijke gezondheidszorg beperkt zich tot slechts enkele sessies met een professional. Voor iedereen die zich tijdens een geestelijke crisis geen behandeling door een maatschappelijk werker, psycholoog of psychiater kan veroorloven, kunnen de gevolgen verwoestend zijn.
Veel gezinnen in de zuidelijke periferie kunnen zich de behandelingen die hun kinderen hard nodig hebben voor hun emotionele trauma’s eenvoudig niet veroorloven. Wat het voor jonge kinderen nog ingewikkelder maakt, is dat veel ouders hun kinderen niet willen laten behandelen uit angst voor stigmatisering.
Als onderdeel van haar hulp aan kinderen in de zuidelijke regio, heeft Keren Hayesod beurzen uitgedeeld aan het Veerkrachtcentrum in de zwaar getroffen stad Sderot. Het centrum koppelde elk kind dat slachtoffer was van terreur met de meest geschikte vorm van therapie. In veel gevallen werd financiering gebruikt voor extra therapie-uren die nodig waren om het effect van de behandeling te maximaliseren.
De therapieën voor de getraumatiseerde kinderen bestonden onder meer uit therapeutisch paardrijden, kunsttherapie, dramatherapie, sporttherapie, dierentherapie en remedial teaching.
Deze Resilience Grants helpen kinderen blijvend te herstellen van hun trauma.
Noodhulp voor Joden in Oekraïne
De (Collectieve) Israël Actie (CIA) en Christenen voor Israël (CvI) zetten een noodhulpactie op voor de noodlijdende Joden in Oekraïne. Sinds de Russische militaire inval zijn er al honderden doden en gewonden gevallen. Het is onduidelijk hoeveel van hen Joods zijn maar ongetwijfeld lijdt het Joodse deel van de Oekraïense bevolking evenzeer als de rest. Iedereen dit dat wil kan geld storten in een speciaal noodfonds om de Joden van het Oost-Europese land te helpen en een hart onder de riem te steken.
“De Joodse inwoners van Oekraïne zijn in paniek: velen willen vluchten, supermarktschappen zijn leeg, het luchtruim en de grenzen zijn gesloten, treinen rijden nauwelijks en brandstof wordt steeds schaarser. Christenen voor Israël komt nú in actie voor Joden in Oekraïne. Doet u mee?” schrijft CvI-directeur Frank van Oordt in een speciale nieuwsbrief van de CIA. “Speciaal voor deze situatie hebben wij een noodfonds opgericht, om de Joodse gemeenschap van Oekraïne te helpen: met voedsel, noodopvang en evacuatie naar Israël. Juist nu is het belangrijk om naast hen te staan. Daarom doen wij een dringend beroep op u, om dit noodfonds ruimhartig te steunen.”
Bron: Jonet, 25 februari.
Noodhulp: OEKRAINE (IA) Noodactie CVI
Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van maart 2022