Jerusalem Post

In navolging van Israël, Cyprus, Griekenland, Jordanië en de PA wil Marokko ook uilen inzetten in de landbouw, ter vervanging van chemische bestrijdingsmiddelen.
De ornitholoog professor Yossi Leshem van de universiteit van Tel Aviv startte het initiatief. Leshem: “Ik hoop dat de Verenigde Arabische Emiraten ook mee willen doen. Ze hebben aangegeven te willen leren van wat in Israël de laatste 35 jaar gedaan is op dit gebied.

Het Israëlische initiatief om uilen en valken in te zetten als biologische bestrijdingsmiddelen in de landbouw begon in 2008 als een samenwerking van de Israëlische Vereniging van Natuurbescherming en de universiteit Tel Aviv.

Tot dusver zijn in de Golan Hoogvlakte, Galilea, de Hula-vallei, de Jizreël-vallei, de Beit Shean-vallei, het Sharongebied, Judea en het zuiden zo’n 5000 nestkasten geplaatst.
Het hoofdvoedsel van uilen bestaat uit knaagdieren. Uilen vangen elk jaar tussen de 2000 en 6000 knaagdieren, afhankelijk van de grootte van de prooi. Het project heeft het gebruik van giftige chemicaliën in de Israëlische landbouw teruggedrongen.

“Hoe groter en meer aan elkaar grenzend de gebieden zijn, des te groter en gezonder de uilenpopulatie zal worden”, zei Leshem. “Daar komt bij dat de regionale samenwerking Jordaniërs, Palestijnen en Israëli’s dichter tot elkaar kan brengen.”

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van februari 2022