redactie

Op 27 januari werd in de Christian Reformed Church van Gosnell, in West-Australië, de Holocaust herdacht. In zijn openingswoord stelde ds. Andrew Nugteren dat aandacht voor de Holocaust noodzakelijk is omdat een op de vier Australiërs weinig kennis hiervan heeft, volgens een recent onderzoek. Daarna voerden verschillende sprekers het woord.

Sol Majteles, voorzitter van het Holocaust-Instituut in Perth, sprak over de reden waarom 27 januari door de Verenigde Naties is aangewezen als de Internationale Holocaustherdenkingsdag. Het was op deze dag dat in 1945 Sovjetsoldaten het vernietigingskamp Auschwitz bevrijdden. De ouders van Sol hadden Auschwitz overleefd en waren naar Australië geëmigreerd, waar Sol was opgegroeid. Hij besteedt veel tijd aan het educatieve werk van het Holocaust-Instituut.

De presentatie van Kelvin Crombie over ‘Joodse christenen in Nederland tijdens de Holocaust’ was gebaseerd op zijn recent voltooide gelijknamige boek. Kelvin heeft 25 jaar in Israël gewoond, en is getrouwd met een Nederlandse vrouw. De conclusie van zijn onderzoek is dat ongeveer 420 Joodse christenen in Nederland zijn vermoord. Hij stond uitgebreid stil bij het protest van de kerken tegen de deportaties van Joden, dat ze in 1942 bij de nazi-autoriteiten aanhangig maakten. Hierop hadden de nazi’s zeer hard gereageerd. De rooms-katholieke Joden moesten het als eersten ontgelden. De meeste werden op 2 augustus 1942 gearresteerd. Van hen werden niet veel later ongeveer 113 personen vermoord in Auschwitz. De moedige rol van aartsbisschop Johannes de Jong werd benadrukt.

Daarna vertelde Tineke de Vries over haar jeugd tijdens de oorlog in Nederland. Ze herinnerde zich hoe de nazi’s een onderwijzer uit de klas had gehaald omdat hij Joodse mensen had verborgen. Bij haar oom en tante in Utrecht had ze kennis gemaakt met een ondergedoken ‘blonde’ Joodse jongen en met twee Joodse mannen die verstopt zaten in een kleine ruimte onder de keukentafel. Pas na de oorlog had Tineke het haar ouders verteld.

Abigail Crombie, geboren in Israël, gaf een presentatie op basis van haar striproman The Unshakeable, gebaseerd op het verzet van haar overgrootvader die in het concentratiekamp Buchenwald was geweest, en dat van zijn broer, Victor Henri Rutgers, rector van de Vrije Universiteit in Amsterdam, die in Duitse gevangenschap was gestorven.

Bron: een verslag van Kelvin Crombie van deze dag.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van maart 2022