Rabbi Hirsch van Zydaczow [1] vertelde: “Eens, toen ik nog leerling van de rabbi van Sassow was, wilde ik de middernachtsdienst van de rabbi meemaken. Ik verborg mij in zijn huis, en tegen middernacht zag ik de rabbi opstaan, boerenkleren aantrekken, enige bundels en een bijl meenemen en het huis verlaten. Ik volgde hem in stilte en zag hem een hut binnengaan, waar net een paar dagen eerder een kind geboren was. De moeder was helemaal alleen. Haar man was er niet en ze had niemand om in de koude nacht een vuurtje te maken. De rabbi zei in het Pools tegen haar: “Koop wat hout van mij. Het is heel goedkoop en je kunt me later wel betalen.”

De vrouw antwoordde: “Ik heb de kracht niet om het hout te hakken en het vuur aan te maken.” “Ik heb een bijl bij me, ik zal het voor je doen”, was het antwoord.     

Terwijl de rabbi hout hakte, zei hij Tikkoen Rachel, het eerste gedeelte van de gebeden op, en terwijl hij het vuur aanmaakte Tikkoen Leah, het laatste deel van de gebeden. Toen ging hij naar huis, verwisselde zijn kleren en zette zich aan de studie.

Uit: Chana Milner, Uit de wereld der Joodse mystiek.

Toelichting redactie:
Tikkoen Rachel en Tikkoen Leah vormen samen Tikkoen Chatsot, de gebeden die vrome Joden om middernacht zeggen. Ze bestaan hoofdzakelijk uit Psalmen en Thoraverzen over de vernietiging van de tempel en het verlangen naar de verlossing. De gewoonte om `s nachts te bidden wordt teruggevoerd op koning David, die in Psalm 119:62 schrijft: “Ik zal om middernacht opstaan om u te danken."
Bron: www.chabad.org 

 

 [1] Zydaczow is een stad in het westen van Oekraïne.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van maart 2022