Joop Akker

Leat Sabbah (celliste, pianiste, zangeres en componiste), Efrem Zimbalist (violist)  en Felix Mendelssohn (componist).

Leat Sabbah

(celliste, pianiste, zangeres en componiste)

In het septembernummer van Israël Gemeentenieuws staat het verhaal van de jeugdige Leat Sabbah. Op het moment van de aardbevingen in Turkije van februari 2023 verbleef ze toevallig in Istanboel. Direct ging ze naar de rampgebieden om te helpen, om maaltijden te bereiden voor de getroffenen en om hen te troosten met haar muziek.
Leat, geboren in New York, vestigde zich in Israël in 2010. Daar leerde ze de Messias kennen. Na 7 oktober 2023 schreef ze Thoughts of Peace, ter bemoediging van haar eigen volk. De tekst van het lied is o.a. ontleend aan Jeremia 29:11: “Ik ken de gedachten die ik over u koester, spreekt de HEERE. Het zijn gedachten van vrede en niet van kwaad, namelijk om u toekomst en hoop te geven.” 

Efrem Zimbalist sr.

(violist)

In de nieuwsbrief van september van Yachad BeYeshua schrijft Ephraim Radner over zijn jeugdidool, Efrem Zimbalist sr.. Zimbalist werd christen nadat hij in 1907 uit Rusland was verhuisd naar Engeland. Radner: “Muziek was voor hem de voedingsbron voor een universele heroriëntatie op God in een houding van gemeenschappelijke verzoening. Jezus ging voor hem niet alleen over rechtvaardigheid, maar ook over de transformerende kracht van goddelijke schoonheid.”

Felix Mendelssohn

(componist)

Martin van Amerongen beschrijft in zijn boekje ‘Zijn bliksem, zijn donder’ hoe Felix Mendelssohn samen met een vriend de Matthäus Passion herintroduceerde in Europa. “Mendelssohn was één van die vele Duitse Joden die in de 19e eeuw, toen onder invloed van de Franse revolutie de gettomuren waren gesloopt, voor het christendom kozen. Mendelssohn stortte zich met hart en ziel in het protestantisme nadat hij in 1816 was gedoopt. Hij was, als men zijn uitgebreide oeuvre bekijkt, in feite dé christelijke componist van de 19e eeuw. Zijn eerste oratorium behandelde de lotgevallen van Saulus, die op de weg naar Damascus tot Paulus transformeerde.
Op 11 maart 1829 werd de Matthaüs Passion, precies 100 jaar na de première, opnieuw uitgevoerd. De koning was daarbij aanwezig, met het vrijwel voltallige hof.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van oktober 2024