Ongeveer 30 miljoen jongeren in de leeftijd van 6 tot 21 jaar, woonachtig in ontwikkelde landen hebben een of andere cognitieve beperking. Daardoor hebben ze vaak moeite om de wereld om hen heen te begrijpen.

Dit leidt tot lage sociale competentie, communicatieproblemen en ouders met stress en zware financiële lasten. Voor deze doelgroep ontwikkelt het Israëlische bedrijf Snowflix videomateriaal dat hun kansen in het leven moet vergroten.

Veel autistische kijkers raken in de war van veel personages, complexe emoties, geweld, een scène waarin onduidelijk is wat er gebeurt, of wanneer een stem niet is van de persoon die zij zien. Ook worden ze sneller verontrust door harde geluiden en flitsende lichten. Kinderen met autisme herhalen vaak dezelfde video omdat ze bang zijn om naar nieuwe programma's te kijken, of kijken liever naar programma’s voor een jonger publiek. Daardoor leren ze minder en verwerven ze minder vaardigheden die nodig zijn voor een onafhankelijk leven.
De eerste stap was de ontwikkeling van filters die hen helpen zich te concentreren. Met een speciaal ontworpen videowidget kunnen ze bijvoorbeeld de kleurverzadiging verminderen of live actieprogramma's bekijken als tekenfilms, zodat ze minder overweldigd worden. Ook is het mogelijk om de inhoud weer te geven binnen een kader. Dit komt kijkers tegemoet die geen nieuwe inhoud durven te verkennen; maar als je het in een bekend kader zet, is het niet nieuw meer.

Voor mensen die de wereld om hen heen anders ervaren, heeft Snowflix ‘Poppins’ ontworpen, 's werelds eerste videostreamingkanaal voor deze doelgroep. Gilad Piker, CEO van Snowflix, zegt daarover: “We wilden een speciale video-oplossing creëren voor gevoelige kinderen, met relevante, aan hun leeftijd aangepaste inhoud, en tegemoetkomend aan hun visuele voorkeuren. De kijkers die Poppins al uitprobeerden waren geboeider, en meer bereid om de overstap te maken van kleuterprogramma's naar televisieseries voor jongvolwassenen. Het is de bedoeling dat het platform eind 2023 in Amerika op de markt komt (red.).

Bronnen: Snowflixtv en Nocamels

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van juni 2023