Michiel Steenwinkel
Ze noemen zich geen christenen, maar zeggen wel dat ze naar de kerk gaan. Ze noemen zich Messiasbelijdende Joden, maar houden geen sabbatsmaaltijd op vrijdagavond. Even snel een broodje tussen twee diensten door volstaat. Want de jeugd van de Russischtalige gemeente Beit Hallel in Ashdod staat vol in de bediening. Ze vertellen mij daar enthousiast over na de tweede dienst op een vrijdagavond.
De gemeente Beit Hallel (huis van lofprijs) komt samen op de tweede verdieping van een bedrijvenpand in Ashdod. Toch wil de gemeente op korte termijn een eigen gebouw elders in de wijk betrekken. Alhoewel de orthodox-Joodse organisaties dat proberen te verhinderen met protesten en graffiti.
Emil, één van de jonge zangleiders van de gemeente vertelt: “Wij helpen nieuwkomers uit Rusland of Oekraïne en wij laten ze de weg van Jezus zien. De religieuzen zien dat en kunnen het niet hebben dat wij ons bekommeren om deze mensen. Ze komen hier gewoon voor de deur staan en zeggen dat wij de ziel stelen van Joden.” Ilya, één van de jeugdleiders, vult aan: “Ze stonden hier voor de deur tijdens Poerim. We hadden hier toen 200 kinderen voor het feest. De orthodoxen spraken iedereen aan over de persoon Jezus die je ziel steelt. Helaas zijn ze echt verblind.”
De 14-jarige Guy valt het op dat veel jongeren eigenlijk niets weten over Jezus. Ze zijn volgens hem wel nieuwsgierig. “Als het eenmaal ter sprake is geweest, zoeken seculiere jongeren op internet veel dingen op over Jezus en het christendom.” Sasson is de zoon van voorganger Israël: “Veel joden weten alleen wat de rabbi vertelt. Die heeft voorbereide antwoorden die al eeuwenlang hetzelfde zijn.”
Ashdod ligt niet ver van de Gazastrook. In 2019 kwam er een raket op de stad af. Maar niemand van de groep is bang. Het is alsof mensen hier gewend zijn aan de raketten en zich er niet door van slag laten brengen. Maar hoe zien deze jongeren de toekomst van hun land? De strijd met Hamas in Gaza kan toch niet altijd door blijven gaan? Ilya zegt dat Israël op drie fronten oorlog voert. Op het geestelijke vlak en het aardse vlak wint Israël de oorlog, maar de media-oorlog verliest Israël volgens hem. ‘Er was hier een Zweedse groep die zag wat er werkelijk gebeurde. Toen ze in het nieuws lazen dat Israël Gaza bombardeerde, reageerde iemand van hen op social media dat niet Israël begon, maar Hamas. Maar de tegenstander wil de waarheid verhullen en mensen de leugen laten geloven. Er komt pas vrede als de Messias komt.’
Voor het volledige artikel: bladzijde 4-6 Israël gemeente nieuws september 2019 - Comité Gemeentehulp Israël.
Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van november 2019.