Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderhoudt enige vorm van contact met bijna alle Arabische landen. Daaronder zijn ook landen die officieel als vijandelijke staten worden aangemerkt zoals Irak, zei een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse zaken op 3 augustus jl. “Gedurende de laatste twintig jaar was het ministerie van Buitenlandse Zaken altijd in contact met bijna alle spelers in de Arabische wereld.” Dit zei Chaim Regev, de vertrekkende directeur van de afdeling Midden-Oosten van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een instructiebijeenkomst in Jeruzalem.
Terwijl hij duidelijk maakte dat op zijn lijst van bedekte contacten Libanon, Syrië en Jemen niet voorkwamen, staat Bagdad er wel op. In 2019 zei de Iraakse ambassadeur in Washington, Fareed Yasseen: “Er zijn objectieve redenen die kunnen vragen om het aanknopen van betrekkingen tussen Irak en Israël.” Dit zei hij in het Arabisch tijdens een bijeenkomst getiteld: ‘Hoe gaat Irak om met de huidige regionale en internationale ontwikkelingen?’ De bijeenkomst was in het Al-Hawar Centrum voor Arabische Cultuur en Dialoog in Washington.
Yasseen merkte op dat er een belangrijke Iraakse gemeenschap in Israël is die nog steeds trots is op haar Iraakse kenmerken. “Op hun bruiloften zie je de Iraakse feestcultuur; ook worden daar Iraakse liederen gezongen,” ging de diplomaat door, die sinds 2016 in Washington DC diende. Yasseen gaf ook aan dat er “bijzonder waardevolle” Israëlische technologieën zijn op het gebied van waterbeheer en landbouw.
Bron: Times of Israel/VFI News.
Vertaling: Evelien van Dis
Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van september 2021.