In november 2024 kwam de theologische commissie van Yachad BeYeshua in Vilnius bijeen voor een conferentie met als thema de roeping van Joodse leerlingen van Jesjoea.

De hoofdpunten leest u hier.

Hieronder vertellen drie Joods-christelijke denkers vanuit de Bijbel over de gedeelde roeping van Joodse en niet-Joodse Messiasbelijders (red.).

          Ds. Dick Stichter Ik pak er even een paar teksten bij die gaan over onze roeping. 1 Kor. 7:19 vind ik een duidelijke tekst: het gaat er niet om of je besneden bent of niet. Het gaat om de Dick Stichterbesnijdenis van het hart, waardoor we Gods geboden in acht nemen. Dat vind ik belangrijk.
Ook van groot belang vind ik onze roeping zoals die beschreven wordt in Efeze 4:1-6. Daar worden we opgeroepen om in alle nederigheid en zachtmoedigheid te wandelen, elkaar geduldig in liefde te verdragen en ons te beijveren om de eenheid van de Geest te bewaren. Een mooi doel om ons op te richten.
1 Petrus 2:9 v.v. spreekt over de roeping die we als gemeente van de Messias hebben om de grote daden te verkondigen van God, die ons door Jesjoea uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht.
In dit vers zie ik wel een tweevoudig onderscheid tussen het Bijbels-joodse denken en het Griekse denken. Theologen zijn geneigd om, wanneer ze over God spreken, een dogmatische uiteenzetting te geven over Zijn karaktereigenschappen. Het Joodse volk, maar ook de Nieuwtestamentische gemeente, is geroepen om te vertellen wat God gedaan heeft en nog gaat doen.
Een ander verschil is dat, waar het Griekse denken zich richt op het individu, Tenach en het Nieuwe Testament spreken over een collectieve roeping. Het Joodse volk is als volk geroepen om Gods Naam bekend te maken aan de volken en hen de Messias te schenken. De Messiaanse heilstijd is weliswaar nog toekomstmuziek maar we kunnen nu al zien hoezeer Israël tot zegen is, bijvoorbeeld in de medische wetenschap en in de technologie. Ook mogen we Gods trouw zien in het feit dat de massale raketbeschietingen vanuit Iran in Israël zo weinig schade hebben aangericht.
De Nieuwtestamentische gemeente vergelijkt Paulus met een lichaam dat, bestaande uit verschillende ledematen die allemaal een andere taak vervullen, juist daardoor kan functioneren.
We zijn geroepen om met verwondering bij deze dingen stil te staan en te letten op al Gods wonderen (Job. 37:14)!

          Marjorie Eberlé-Gotlib De tijd waarin we leven is een boze tijd, vol oorlogen, vreemde en nieuwe ziekten, aardbevingen, overstromingen, droogte en alle gevolgen van dien. Juist in deze tijd moeten wij, Messiasbelijdende Joden en niet-Joden, wachters zijn in onze gemeenten en groepen, opdat de geest van het antisemitisme er geen toegang vindt. En dat niet alleen ter wille van onszelf maar ook omwille van de kerk.
Men vraagt zich soms af of God zich nog wel bezighoudt met deze wereld. Waar is er een zichtbaar bewijs van Hem te vinden? Steeds meer mensen verlaten de kerken of twijfelen aan de betrouwbaarheid van de Bijbel. Maar wij, leden van Hadderech, kunnen en mogen bewijzen dat het ons gegeven geloof dat Jesjoea de weg, de waarheid en het leven is een genadig geschenk van God is. Daarmee zijn wij het levende bewijs dat de Eeuwige geen berouw krijgt van de heerlijke beloften die Hij Israël in het vooruitzicht heeft gesteld (Romeinen 11:1). Ja, ‘am Jisraeel chaj!’
Bron: ‘praatpapier’ paaskamp 2003

Am Jisraeel Chai

          Revd. A. P. Gold-Levin (1883-1932) De roeping van een Messiasbelijdende Jood is om te schijnen. Jezus is het Licht van de wereld en wij zijn ertoe geroepen om dit licht te weerkaatsen. “U bent Rev Dr Aaron Philip Gold Levinhet licht van de wereld”, zegt de Messias. Wij zijn, als we al iets zijn, kandelaars van Messias Jezus, sommige met tien kaarsjes, andere met misschien wel honderd. Maar ze geven allemaal licht en schijnen overal waar Hij ons neerzet maar vooral op de donkere en verdrietige plaatsen. Moge het ons allemaal gegeven worden om het Licht te verspreiden tot die dag waarop het licht van het kruis alle harten zal verlichten, zowel de Joodse als de niet-Joodse.
Bron: The Hebrew Christian, januari 1929

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van januari - februari 2025