Fareed Yasseen, de Iraakse ambassadeur in de VS

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderhoudt enige vorm van contact met bijna alle Arabische landen. Daaronder zijn ook landen die officieel als vijandelijke staten worden aangemerkt zoals Irak, zei een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse zaken op 3 augustus jl. “Gedurende de laatste twintig jaar was het ministerie van Buitenlandse Zaken altijd in contact met bijna alle spelers in de Arabische wereld.” Dit zei Chaim Regev, de vertrekkende directeur van de afdeling Midden-Oosten van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een instructiebijeenkomst in Jeruzalem.

Jordaanse geheime agenten hebben een potentiële IS-aanslag op Israëlische soldaten aan de grens tussen de twee landen, verijdeld. Dit stond dinsdag 27 juli ’21 in het Jordaanse dagblad Al Ra’i.

Volgens het verslag hebben Jordaanse veiligheidsagenten het complot in februari aan het licht gebracht en na langdurig onderzoek vier actieve ISIS-leden die erbij betrokken waren, gearresteerd.

De vier worden verdacht van het bij de grens opzetten van een hinderlaag voor Jordaanse grenspolitiemensen, hun voertuigen en wapens in te pikken om die te gebruiken IDF-soldaten aan te vallen die langs de grens op Israëlische grondgebied patrouilleerden.

Thea Ornstein

Psalm 93 is een loflied, een hymne die het koningschap viert van God, die het universum schiep. Het is één van de 150 psalmen (eigenlijk maar 149 want psalm 14 en 53 zijn hetzelfde), die tot de mooiste poëzie van Israël behoren, waarin we lezen hoe we in goede en slechte tijden God kunnen loven en prijzen.

Veel Joden hebben de gewoonte om dagelijks tijdens de ochtendgebeden een deel van de psalmen op te zeggen. Er wordt gezegd dat het reciteren van psalmen tot een betere gezondheid, rijkdom aan geestelijk welzijn en harmonie leidt.

Nieuwe immigranten uit Amerika en Canada - waaronder tientallen alleenstaande soldaten - die met een speciale aliya-vlucht op vliegveld Ben Goerion aankomen (foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Men verwacht dat tegen het einde van 2021 er zo’n 5000 nieuwe immigranten uit de VS en Canada gepland hebben naar Israël te emigreren. Dit is te lezen in nieuwe gegevens die gepubliceerd zijn door Nefesh B’Nefesh in samenwerking met het ministerie van Aliya en Absorptie van Israël, het Joods Agentschap en het Keren Kayemeth LeIsrael – het Joods Nationaal Fonds in Amerika.

redactie Hadderech

Asaf Pelled Eens in de zoveel tijd gaat het oortje erin. We luisteren hier vaak naar de Israëlische radio. Maar tijdens operaties, zoals de meest recente Sjomer haChomot (Bewaker van de Muren), luister ik continu naar het nieuws.

Mijn familie  leeft grotendeels in de Negev, in de zogenaamde Otef Azza, het gebied dat grenst aan de Gazastrook. Zij leven al 20 jaar met de raketdreiging. Maar het went nooit, zo hoor ik van hen. In sommige opzichten werden de beschietingen tijdens de laatste operatie als heftiger ervaren.

van de Hadderech-redactie

Wij willen jullie informeren over de achtergrond van de laatste 11-daagse oorlog in Israël. We merken dat de reguliere media de lezer hierover slecht en eenzijdig informeert. We pretenderen niet volledig te zijn, daarvoor is de situatie te complex. De haat-en leugenpropaganda van Hamas c.s. (media oorlog), de Palestijns-Christelijke zijde en de spirituele component laten we hier buiten beschouwing. In drie korte delen schetsen we een aantal feitelijke zaken: 1. De Opbouw van de Spanningen; 2. De Verdedigingsoorlog; 3. Het Staakt-het-vuren.

Joop Akker (penningmeester)

In de afgelopen weken werd Hadderech benaderd door de Collectieve Israël Actie en het Joods Nationaal Fonds met verzoeken om financiële steun voor drie projecten. Wat zou het mooi zijn wanneer u via Hadderech Israël helpt bij het te boven komen van deze moeilijke periode. Dat stelt ons in de gelegenheid om als vereniging onze solidariteit met Israël te tonen.

Wilt u het projectnummer vermelden bij uw gift? Rekeningnummer NL53INGB0000612300, t.n.v. Hadderech.

Peter Tsukahira

Michiel Steenwinkel

Israël loopt voorop met vaccineren en dus ook met versoepeling van maatregelen. Vanaf maart is het openbare leven weer op gang gekomen. Winkels, horeca, sportcentra en scholen zijn open. De snelle vaccinatiecampagne heeft het virus de kop in gedrukt.

Yuli Edelstein

Rossella Tercatin

“Israël heeft de coronapandemie misschien voorgoed achter zich gelaten”, zei minister Yuli Edelstein van Volksgezondheid half maart, terwijl het aantal nieuwe dagelijkse gevallen en patiënten in ernstige toestand bleef dalen en het land zich voorbereidde op meer openstellingen met ingang van vrijdag 19 maart.

“In alle voorzichtigheid, ik begin te geloven dat we niet teruggaan”, zei Edelstein terwijl hij sprak met leidinggevenden van gezondheidsorganisaties tijdens een bijeenkomst in het Sourasky Medisch Centrum (Ichilov) in Tel Aviv.

Cal Goldberg

rabbi Cal Goldberg

We maken een wereldwijde pandemie mee, geboorteweeën die elke natie op aarde heeft getroffen. Ik geloof dat de Heer deze pandemie gebruikt als een tijd van beproeving, om Gods volk uit zijn geestelijke slaap te wekken. Er was bijvoorbeeld een wereldwijde roep onder Joodse mensen om de komst van de Masjiach.

Iedereen heeft het over het vaccin dat dit virus moet overwinnen. Ik geloof dat de bekende tekst uit 2 Kron. 7: 13,14 ten diepste het tegengif is, het vaccin om de wereld te genezen: verootmoediging en gebed. “Dan zal Ík vanuit de hemel horen, hun zonden vergeven en hun land genezen.”

Citaten

Wie is wijs? Die van anderen leert. Wie is een held? Die zijn driften beteugelt. Wie is rijk? Die van vreugde vervuld is om zijn deel. Wie wordt geëerd? Wie de mensen eer geeft..


(Pirkee Avot, Spreuken der Vaderen)