tweedracht in de Palestijnse maatschappij

Likoed Nederland

Recent verscheen het boek van historica Els van Diggele: ‘We haten elkaar meer dan de Joden. Tweedracht in de Palestijnse maatschappij’. Het boek bestaat voor ongeveer de helft uit geschiedschrijving, de andere helft is de weergave van interviews die de auteur met 200 Palestijnen heeft gehouden. Het boek laat zien:

  • hoe het conflict in de jaren twintig van de vorige eeuw begon met de Jodenhatende nazi-collaborateur Al-Hoesseini;
  • hoe hij de macht greep door veel gematigde Palestijnen – die vreedzaam met de Joden wilden samenleven – te laten vermoorden. Zijn terreurbendes vermoordden zelfs veel meer gematigde Palestijnen dan Joden;
  • hoe sindsdien extremisten de leiding hebben van de Palestijnen en gematigden het zwijgen wordt opgelegd;
  • dat de Palestijnen door hun stam/clancultuur en hun schaamtecultuur verlangen naar sterke leiders en diep verstrikt zitten in onderlinge twisten (te vergelijken met de situatie in andere Arabische landen).

United Nations

De schrijver van deze brief is lid van Hadderech

 

Secretary General of United Nations Mr A. Guterres

Secretariat UN
New York NY 10017
USA (email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.: letter returned)

Joop Akker

Donald Trump’s besluit Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de Amerikaanse ambassade daarheen te verhuizen heeft veel stof doen opwaaien.
Positief was dat er - behalve Amerika en Israël - landen waren die het besluit verwelkomden: Micronesië, de Marshall Eilanden, Togo, Nauru, Palau, Guatemala en Honduras.

Verlost

Als informatie de grootste behoefte van de mens is, zou God vast een onderwijzer hebben gezonden. Als technologie het belangrijkst zou zijn, zou God ongetwijfeld een wetenschapper hebben gezonden. En als we vooral geld nodig hebben, dan had onze God een zeker een econoom gezonden. Maar

Advent

Ds. Geert Boogaard

Wij verwachten (het is te gek om los te lopen, ik weet het, maar het moet je maar beloofd zijn), dat deze wereld anders wordt.

Dan zal blijken dat al wat ze gedaan hebben, de machten,
om mensen klein te krijgen, te intimideren, af te houden van de slaap,
stuk te schrijven met artikelen in de krant en kapot te praten voor de radio toch vergeefs was,
want de nederigen, zij worden verhoogd.

Joop Akker

In Israël is een organisatie die net als Hadderech zich tot doel stelt de eenheid en band tussen Joodse  gelovigen in Jesjoea de Messias te versterken. Ook wil ze de Messiasbelijdende Joden in Israël behulpzaam zijn bij het uitdrukking geven aan hun identiteit als Joodse en Israëlische gelovigen en levende getuigen te zijn van hun geloof in de God van Israël en in Jesjoea de Messias. We hebben het over de Messianic Jewish Alliance of Israel (MJAI).

Grote synagoge Parijs

JNN update 

Met een historische en mogelijk instemmende hoofdknik naar Israël, bezochten twee topambtenaren uit Saoedi-Arabië vorige week een synagoge in Parijs. De twee ambtenaren waren de secretaris-generaal van de Wereld Moslimbond, dr. M. Abdul-Kareem al-Issa, voormalig minister van Justitie, en Khalid bin M. Al Angari, voormalig minister van Onderwijs die nu ambassadeur van Saoedi-Arabië in Frankrijk is.

Arthur James Balfour

Baronesse Ruth Deech

Twee november was het precies 100 jaar geleden dat minister van buitenlandse zaken Arthur James Balfour een brief stuurde aan Engelands vermaarde inwoner Baron Lionel Walter Rothschild. Hierin schreef hij dat de Engelse regering het plan voor een Joods thuisland in het toenmalige Palestina zou steunen. Deze brief zou de geschiedenis ingaan als de Balfour Declaration. Op 5 juli werd in het House of Lords, de Engelse Eerste Kamer, een debat  gehouden tussen voor- en tegenstanders van de Balfour Declaration. In dit artikel de bijdrage van Hogerhuis-lid Lady Ruth Deech-Fränkel.

van de redactie

Een telefoontje van de drukker dat het omslag van het blad op is, het feit dat we al tientallen jaren hetzelfde omslag gebruiken, de viering van 70 jaar Israël in het verschiet: allemaal redenen om onze huisstyliste Tirtsa te vragen een nieuw omslag te ontwerpen.

Zie foto voor het verblijdende resultaat:

  • Een geopend graf, de overwinning op de dood door de Messias: een, zo niet hét fundament van onze vereniging en van elke Messiasbelijder.
  • De Davidsster op het graf geeft aan dat Jesjoea als koning der Joden opgewekt werd uit de dood.
  • Voor de oprichting van de Joodse staat bijna 70 jaar geleden is ook een plaatsje ingeruimd. Er is immers een verband met de opgestane koning der Joden. En 1948 is, naar onze mening, een mijlpaal op weg naar de komst van Zijn Koninkrijk!

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van oktober 2017

 

Jarosław Kaczyński

JNN Update

Op 18 september 2017 vond in Polen een ceremonie plaats waarbij de leider van de rechtse regeringspartij in Polen, Jaroslaw Kaczynski, antisemitisme afkeurde. Tijdens de ceremonie werden Polen die Joden gered hadden tijdens de Holocaust geëerd.

Jaroslaw Kaczynski wordt in brede kring gezien als de man die feitelijk de regeringsbeslissingen neemt. Hij maakte zijn opmerkingen nadat het Europese Joodse Congres “grote bezorgdheid” had geuit over de toename van antisemitische incidenten onder de regering van de ‘Wet en Gerechtigheid-partij’ van Kaczynski.
Terwijl Kaczynski antisemitisme veroordeelde als “zeer gevaarlijk”, noemde hij Israël een  grootse staat. “We zien erin het bewijs dat ergens boven ons een hoogste macht, een goddelijke kracht, bezig is alles te beslissen. En zonder die kracht zou Israël niet kunnen bestaan; het is een soort wonder van onze tijd,” voegde hij eraan toe.

Erez Lichtfeld/Channel 2 News

Omri Ariel

Volgend op de VN-resoluties waarin de historische Joodse band met de Oude Stad van Jeruzalem ontkend wordt, heeft Israël op 26 september aan de Onderwijskundige, Wetenschappelijke en Culturele organisatie van de Verenigde Naties (UNESCO) een replica van de Boog van Titus aangeboden. Hierop staat de Romeinse verwoesting van Jeruzalem in 70 na Chr. afgebeeld.

Helsinki Consultation

In juni van dit jaar kwam in het Poolse Krakau de Helsinki Consultation voor de zevende keer bij elkaar.
De deelnemers waren afkomstig uit Europa, Israël, Rusland en Amerika en hebben drie dingen gemeen: ze zijn Joods, hebben in Jesjoea de Messias gevonden en hebben hun sporen in de academische wereld verdiend.
De groep stelt zich tot doel om het geloof te delen, voordrachten te houden en binnen de christelijke gemeenschap bij voortduring een uitgesproken Joods geluid te laten horen. De voordrachten worden op het internet gezet in de hoop dat andere Messiasbelijdende Joden daarmee hun voordeel kunnen doen.

Citaten van Joodse christenen

Gods liefde voor ons gaat het bevattingsvermogen van de mens te boven. Ik hoef mezelf alleen maar na te gaan, met m’n goede en slechte eigenschappen. Maar God trekt zich daar niets van aan. Hij heeft een doel met ons leven, en daar wijkt Hij niet van af. Laat God maar schuiven.


(Dave Hamburger, Dave’s ouders zijn voor WO-II gaan geloven dat Jezus de Messias is.

Telefoongesprek met Joop)