Home.
Over Hadderech.
Identiteit.
Literatuur.
Artikelen.
Geschiedenis.
Nieuws.
Links.

Als moslim geboren Iraniërs op bezoek in Israël om Joodse staat te zegenen

 

Anav Silverman op www.breakingisraelnews.com

 

Het was niet een gewone groep toeristen die medio november Israël bezocht. Een Iranese moslim die twintig jaar geleden tot het christendom was overgegaan, Afshin Javid, leidde een groep van overwegend Iranese ex-moslims op een tour door het Heilige Land. De Iranese christen-bekeerlingen komen uit Canada, de VS en Duitsland en zegenen de Staat Israël. Ze geloven vurig dat het Joodse volk naar haar thuisland moet terugkeren.  

Afbeelding

 “Ik denk niet dat we ooit zo’n grote groep van voormalige moslims hadden die Israël bezocht. Er zijn 37 deelnemers aan deze reis,” vertelde Javid tijdens een interview aan Tazpit Press Service.  “Wij zijn hier om het land en het Joodse volk te zegenen,” zei Javid die tijdens de trip met zijn groep een cheque van $20.000 voor de aliyah naar Israël doneerde.

Javid vertelde TPS dat hij lid geweest was van de Basij-vrijwilligersmilitie, door Ayatollah Khomeini leider van de Islamitische Revolutie in 1979 opgericht, die zich bezig hield met binnenlandse veiligheid, naleven van de wet en het invoeren van morele gedragscodes. In 1987 verliet Javid de Islamitische Republiek en vertrok naar Maleisië om daar de islam te gaan verspreiden. Daar werd hij uiteindelijk christen.

“Ik groeide op met het geloof dat ik de wraak van Allah moest uitvoeren. Ik verbrandde Israëlische vlaggen en ik haatte Joden. Maar toen veranderde mijn hele denkwereld. In plaats van doden voor Allah, kreeg ik nu liefde voor God,” zei Javid tegen TPS.

 

Javid woont vandaag met zijn familie in Vancouver, Brits Columbia. Daar leidt hij een tweetalige Farsi-Engels sprekende kerk. “Hoe kunnen we dingen over Israël beweren door alleen maar naar het CNN - en BBC-nieuws  te kijken?” vraagt hij. “Hoe komt het dat al deze moslims deze leugens over Israël geloven?”

“Tijdens mijn eerste reis naar Israël een paar jaar geleden ontdekte ik zoveel diversiteit en duizenden jaren van erfgoed in het land,” herinnert Javid zich.

“God wil niet dat wij haten of doden, maar dat wij liefhebben,” zegt Javid die opmerkt dat Iran een van de snelst groeiende christelijke bevolkingsgroepen in de wereld heeft.  

“Ik wil een drager zijn van de boodschap van hoop. De Iranese regering heeft zich tegen Israël gekeerd, maar die regeringsmensen vertegenwoordigen niet het Iraanse volk, en ook niet de 2600 jaar durende vriendschap tussen onze volk en Israël sinds de tijd van Koning Cyrus.”

Voor Ali Feizi was het zijn eerste reis naar Israël. Hij is ook een Iraniër die als moslim geboren is en tot het christelijke geloof overging. “Het is een geweldige ervaring om hier te zijn,” vertelde Feizi aan TPS. “ Israël is zo heel anders dan wat de media erover zeggen.”

 

Feizi komt oorspronkelijk uit Teheran, nu is hij pastor van een kerk in Vancouver. Hij vertelde TPS dat hij op jonge leeftijd graag zich bij de Hezbollah had willen aansluiten, en hij legde uit dat zijn moslimfamilie bezorgd was over zijn radicale opvattingen. Daarom stuurden ze hem naar Duitsland. “Zelfs hoewel mijn familie moslim was, geloofden zij niet in de zaak van de Iranese regering. Maar op school leerde ik dat ik Allah eer moest brengen.”

Uiteindelijk verhuisde Feizi naar Canada en bekeerde zich tot het christendom in 2001, na de terreuraanslagen  van 11 September. “Tot die tijd was ik gelovig moslim, na 9/11 wilde ik niet langer meer in een god geloven die de mensheid vernietigt. Vanaf dat moment begon mijn zoektocht. “Ik zag deze aanslagen niet alleen tegen Joden of christenen, maar tegen de mensheid.”

“Ik geloof dat Israël een soeverein land is en dat elke christen in de wereld achter een verenigd Jeruzalem moet staan.”

“Ik ben hier om samen met mijn andere Perzische vrienden uit te spreken dat wij als Iraniërs achter Israël als natie staan en haar zullen verdedigen,” zei Feizi.