redactie Hadderech

Asaf Pelled Eens in de zoveel tijd gaat het oortje erin. We luisteren hier vaak naar de Israëlische radio. Maar tijdens operaties, zoals de meest recente Sjomer haChomot (Bewaker van de Muren), luister ik continu naar het nieuws.

Mijn familie  leeft grotendeels in de Negev, in de zogenaamde Otef Azza, het gebied dat grenst aan de Gazastrook. Zij leven al 20 jaar met de raketdreiging. Maar het went nooit, zo hoor ik van hen. In sommige opzichten werden de beschietingen tijdens de laatste operatie als heftiger ervaren.

Niet eerder broeide het op zoveel fronten tegelijk, de Gazastrook, Jeruzalem en binnen Israël. Iedereen met wie ik contact had besefte hoe ernstig de situatie is. Het was daarom extra bemoedigend, om van Messiaanse vrienden te horen hoe zij - te midden van de versplintering, de haat en de angst - een getuigenis van liefde konden tonen; liefde tussen Joden en Arabieren die in Jesjoea elkaar en de mensen om hen heen liefhebben.

 Asaf is bestuurslid van Hadderech.

 

Marc & Henny de Klijn Het is stil in en om huize De Klijn … stilte na de storm in plaats van ervoor! We wonen redelijk gunstig. Maar toen ik Marc en Henny de Klijnvanmiddag in Jeruzalem liep was het verre van stil. Even verderop stak een Arabier twee jongeren met een mes. Sirenes gilden en met razende vaart brachten de ambulances de getroffenen naar het ziekenhuis … de Arabier overleefde niet ...

Twee weken geleden werden we geconfronteerd met alarm, enkele ogenblikken later dreunde het geluid van neerkomende en afgeweerde raketten ... dat dóet wat met je! Onderhuids komt spanning ineens weer je leven binnen. Twee weken weer rennen naar de schuilkelders, vooral voor de Israëli’s in de nabijheid van de Gazastrook, de kustplaatsen en het midden van het land. Angst en radeloosheid bij jong en oud … represailles van het leger. De voortdurend vertekende en ronduit antisemitische nieuwsvoorziening door de NOS en andere media is ons een doorn in het oog.

Ons gebed is dan ook: “Kom spoedig Jesjoea, we verlangen naar blijvende Vrede!”

Kom spoedig Jesjoea, we verlangen naar blijvende Vrede!

 

Marc en Henny bij project Path to Peace

 

'Path to Peace' is een project van een Keramiste uit Netiv Ha Asara. Het dorp is het dichtsbijzijnde dorp aan de grens met Gaza. Op de muren met de keramische tegeltjes mag iedere bezoeker een scherf met een vredewens op deze muren en objecten plakken. Het project is te zien zowel aan Israelische als aan Gazaanse kant.

 

Marc (82) en Henny (68) wonen sinds 2013 in Israël, in het bergland van Judea ten Zuidwesten van Jeruzalem.

 

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van juni 2021