JNN Update

Op 18 september 2017 vond in Polen een ceremonie plaats waarbij de leider van de rechtse regeringspartij in Polen, Jaroslaw Kaczynski, antisemitisme afkeurde. Tijdens de ceremonie werden Polen die Joden gered hadden tijdens de Holocaust geëerd.

Jaroslaw Kaczynski wordt in brede kring gezien als de man die feitelijk de regeringsbeslissingen neemt. Hij maakte zijn opmerkingen nadat het Europese Joodse Congres “grote bezorgdheid” had geuit over de toename van antisemitische incidenten onder de regering van de ‘Wet en Gerechtigheid-partij’ van Kaczynski.
Terwijl Kaczynski antisemitisme veroordeelde als “zeer gevaarlijk”, noemde hij Israël een  grootse staat. “We zien erin het bewijs dat ergens boven ons een hoogste macht, een goddelijke kracht, bezig is alles te beslissen. En zonder die kracht zou Israël niet kunnen bestaan; het is een soort wonder van onze tijd,” voegde hij eraan toe.

 

Polen was eens het thuis van de grootste Joodse populatie in Europa, bestaande uit zo’n 3 miljoen mensen. In 1939 maakten zij 10% van de Poolse bevolking uit. Slechts ongeveer 300.000 overleefden de Tweede Wereldoorlog nadat Nazi-Duitsland Polen bezette en het doodskamp Auschwitz-Birkenau daar opzette.
Vorige maand had de leider van de Pools-Joodse gemeenschap de regeringspartij opgeroepen het antisemitisme te bestrijden omdat het gevoel van veiligheid van de naar schatting 5000 tot 20000 Poolse Joden een dieptepunt had bereikt.

Bron: www.visionforisrael.com. Vertaling: Evelien van Dis.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van oktober 2017