Psalm 30:3: "HEER mijn God, ik heb tot U geroepen, en U hebt mij genezen".

M, de Palestijnse ambtenaar die tienduizenden shekels doneerde om een ‘recoverkamer ’te bouwen bij het Rambam ziekenhuis in Haifa samen met de staf van het ziekenhuis op de foto (Piotr Felter).

 

Een Palestijnse man doneerde tienduizenden shekels aan de Rambam Gezondheidszorg Campus in Haifa om de behandeling van kanker bij kinderen te verbeteren en om uitdrukking te geven aan de Israëlisch-Palestijnse medische samenwerking nadat hijzelf een kankerbehandeling onderging in het Israëlische ziekenhuis.
Nadat bij hem kanker vastgesteld was, werd de hooggeplaatste Palestijnse ambtenaar verwezen naar het Rambam-ziekenhuis voor verdere medische onderzoeken en behandeling. Terwijl hij verpleegd werd in het Joseph Fishman Oncologiecentrum, ontmoette hij verschillende patiëntenfamilies uit de PA-gebieden en Gaza. Hij vatte speciale belangstelling op voor de noden van zowel Israëlische als buitenlandse kinderen die daar verpleegd werden.

“Toen ik in het Rambam aankwam, zag ik een medisch team dat zorg droeg voor patiënten, maar ik zag ook het lijden van de zieke kinderen,” herinnerde zich M. in een verklaring. (Een woordvoerder van Rambam zei dat de identiteit van de man niet bekend mocht worden.)
“Palestijnse, Israëlische en Syrische kinderen en die uit andere landen worden allemaal behandeld in het ziekenhuis voor verschillende ernstige ziekten. Allen krijgen de hulp die ze nodig hebben. Ik besloot om een zo groot mogelijke bijdrage te geven, als een humanitaire daad en als symbool van solidariteit.”

Nadat zijn behandeling afgerond was, ondertekende M. het besluit een ‘recoverykamer’ voor kinderen te vestigen in het radiologisch instituut, gelegen in het Oncologiecentrum. De kamer voorziet in een rustgevende en ondersteunende omgeving voor kinderen voor en na onder andere chemotherapie en radiotherapeutische behandelingen.

In juni 2016 werd het Oncologiecentrum opengesteld. Omdat de fondsen niet afdoende waren, ontvangen patiënten hun radiotherapeutische behandelingen nog in een ander gebouw. Hierdoor moeten de patiënten naar buiten te gaan om het huidige Rambam-radiotherapiecentrum te bereiken, terwijl het heen en weer gaan hun herstel belemmert.

Het Ramba-ziekenhuis schat dat per jaar ongeveer 1200 Palestijnse kinderen en volwassenen uit de PA gebieden en Gaza het ziekenhuis bezoeken voor kankerbehandeling.

“Zowel de Israëlische als de Palestijnse samenleving lijdt aan de schade van geweld, en ik streef naar een situatie waarin we allen kunnen bijdragen aan vrede en gezondheid,” vervolgt M. “Een situatie waarin we voor kinderen kunnen zorgen, levens redden, kennis uitwisselen en Palestijnse artsen opleiden in Het Rambam-ziekenhuis.”

M. voegde eraan toe dat het zijn doel is de slechte toestand van het gezondheidssysteem en de behandelingscapaciteiten in de PA gebieden en Gaza te verbeteren. Ook moedigt hij andere Palestijnen aan om bij te dragen aan het bevorderen van de gezondheid van de twee volken.

“Het medisch gezond maken is een brug tussen mensen en ik hoop dat dankzij deze donatie en de daarop volgenden we allen in een betere toekomst zullen leven,” besloot M.

Dit artikel is geschreven door Ilana Messika, en stond 11 juni 2017 op www.ynetnews.com.
Vertaling: Evelien van Dis